+386 4 236 55 50 narocanje@fabjan.si

DERMATOLOŠKI PREGLEDI IN LASERSKI POSEGI

 

Nihče ni pripravljen slišati: »Melanom imate.«

Melanom je najbolj nevarna oblika kožnega raka, ki je v zadnjeg pol stoletja med vsemi vrstami malignih obolenj v največjem porastu.

DERMATOKIRURGIJA

V zadnjih letih se na področju plastične kirurgije in dermatologije vse pogosteje uporablja izraz dermatokirugija. Ta zajema preproste estetske posege na površini kože, pa tudi izreze nenevarnih in nevarnih kožnih tumorjev. Kožni tumorji spadajo med najpogostejše tumorje pri človeku. Delimo jih v tri skupine: benigni (nenevarni), premaligni (potencialno nevarni) in maligni (nevarni) tumorji. Benigne kožne tvorbe navadno ne zahtevajo kirurškega zdravljenja. Z bolnikom se dogovorimo za samoopazovanje in kontrolne preglede. Kirurška odstranitev pa je potrebna ob mehanskem draženju tvorbe, neprijetnem občutku srbenja, bolečini ali zaradi estetskih zahtev na željo pacienta.

 

LASERSKI POSEGI

Operativni poseg, s katerim s pomočjo laserja odstranimo kožne izrastke, kot so poroženevajoče, pecljate, ploščate, bradavičaste tvorbe kože, kjerkoli na telesu, okončinah in glavi. Omenjenih tvorb ni potrebno izrezati v globino, odstranimo jih površinsko, zato ni potrebno šivanje ran. Vidnih posledic skoraj ni, koža na mestu odstranitve lahko ostane le nekoliko svetlejša.

Kožne tvorbe in pigmentna znamenja lahko odstranimo v katerem koli starostnem obdobju. Preventivno odstranitev pigmentnih znamenj priporočamo pri opaznih spremembah velikosti, barve, oblike, debeline (dvig nad nivo kože); ter tistih znamenj, ki so na mestih stalnega draženja (robovi spodnjega perila, obutve, nakita …). Gre za poseg, pri katerem kožne spremembe, ki so nevarne ali moteče, odstranimo z izrezanjem. Poseg traja le nekaj minut.

 

 

Leta 1950

je bila verjetnost, da bo človek do 70. leta zbolel za melanomom, 1 : 1500, zdaj je možnost narasla že na 1 : 70. Pogostost melanoma narašča v svetu in pri nas. Maligni melanom kože je vse do osemdesetih let veljal v svetu in Sloveniji za relativno redko bolezen, saj je predstavljal le približno en odstotek vseh rakavih obolenj. V zadnjih letih pa se stanje spreminja. Njegova pojavnost strmo narašča – njegova pogostost se približno vsakih osem let kar podvoji.

Pred dvajsetimi leti

smo imeli v Sloveniji manj kot deset novih bolnikov z melanomom na leto, v zadnjem času pa vsako leto odkrijemo več kot 300 novih primerov. Letna incidenca po spolu narašča. Za melanom je značilno, da se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških in najpogosteje v starosti med 20 in 35 let, vendar se ta meja zadnja leta vztrajno niža.
K sreči je v primeru zgodnjega odkritja verjetnost ozdravitve velika. Izredno je pomembno, da natančno razumete, kako postavimo diagnozo melanoma in kako ga zdravimo. Pomembno je tudi, da nimate nobenih zadržkov in se s svojim zdravnikom pogovorite o vsem, kar vas zanima. Če ga odkrijemo in zdravimo zgodaj, je ozdravljiv. Velika večina ljudi, pri katerih odkrijemo in zdravimo melanom v zgodnjem stadiju, ima veliko možnost ozdravitve. Največ lahko storimo sami z rednim samo pregledovanjem svoje kože.

Če ga ne zdravite, se lahko razširi po telesu in postane smrtno nevaren. Danes se to dogaja redkeje in tudi če se zgodi, obstajajo novi medicinski postopki in vrste zdravljenja (na primer imunoterapija, kemoterapija), ki lahko izboljšajo prognozo. Čeprav nihče ne ve natančno, kaj povzroča melanom, je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja verjetno izpostavljenost ultravijoličnemu (UV) sevanju zaradi prepogostega sončenja ali celo uporabe solarijev. Maligni melanom verjetno nastane zaradi poškodbe melanocitov ob izpostavljenosti sončni svetlobi. Nevarnost nastanka melanoma je večja pri ljudeh, ki so krajši čas izpostavljeni intenzivnemu sončnemu sevanju (sončenje ob koncu tedna), kot na primer pri kmetih ali mornarjih, ki so soncu izpostavljeni enakomerno vsak dan. Tveganje je večje pri ljudeh, ki so soncu čezmerno izpostavljeni, in tistih, ki živijo na območjih z intenzivnejšo sončno svetlobo. Hude sončne opekline v otroštvu podvojijo tveganje za pojav malignega melanoma v odrasli dobi, saj so znak izjemne poškodbe kože. še zlasti, če so opekline spremljali tudi mehurji. Najpogosteje se pojavi na predelih, ki so večino časa odprti, torej izpostavljeni UV-sevanju, raziskave pa so pokazale, da imajo daleč največji vpliv na njegov nastanek UVA-žarki, ki so sicer najbolj koncentrirani v solarijih. Zagorel ten, ki je posledica UV-sevanja, namreč ni znak zdravja – je znak poškodbe kože. Ponavljanje izpostavljanja UV-sevanju pa ima za posledico pospešeno staranje kože in veliko povečanje nevarnosti za nastanek malignega melanoma.

PREPOZNAVANJE DISPLASTIČNIH ZNAMENJ S PRAVILOM ABCDE

A

Ali je žarišče simetrično

ASIMETRIČNO

B

Ali ima nepravilne ali nejasne robove

BORDERS

C

Ali je več različnih barv

COLORS

D

Ali je premer večrji od 6 mm

DIAMETER

E

Ali se spreminja (v velikosti, obliki, barvi, debelini)

EVOLUTION

Specialisti

Tamara Levičnik

Tamara Levičnik

dr. med. specialistka dermatovenerologije

Zagorel ten, ki je posledica UV-sevanja, namreč ni znak zdravja – je znak poškodbe kože. Ponavljanje izpostavljanja UV-sevanju pa ima za posledico pospešeno staranje kože in veliko povečanje nevarnosti za  nastanek malignega melanoma.

Znamenja so lahko prisotna na koži že ob rojstvu (prirojeni ali kongenitalni nevusi), večina znamenj pa nastane med otroštvom in v zgodnji odrasli dobi (pridobljeni melanocitni nevusi). Izpostavitev soncu poveča število pigmentnih znamenj, ki lahko postanejo temnejša in večja.

Določena znamenja se lahko pogosteje razvijejo v eno najnevarnejših oblik kožnega raka – maligni melanom. Takšna pigmentna znamenja imenujemo displastični nevusi. Običajno ima med pet in dvajset odstotkov odraslih namanj en displastični nevus. 

Cenik

Posegi

_______________

Prvi pregled 100 €
Laserska odstranitev znamenja 100 €

Naročanje

_________________________

Po telefonu:

+386 4 23 65 550

+386 51 357 200

po e-pošti.

narocanje@fabjan.si