+386 4 236 55 50 narocanje@fabjan.si

GANGLIJ, TRIGGER FINGER, MB DEQUERVAIN, KARPALNI KANAL

 

GANGLIJ

Ganglij na rokah je mehurček (cista) v podkožju rok, ki se pojavi iz sklepov zapestja ali prstov. V njem je sklepna tekočina, stena mehurčka pa izhaja iz sklepne ovojnice. Najverjetneje se sklepna ovojnica poškoduje pri banalni poškodbi kdaj prej v življenju, ki se je pacient običajno ne spomni. Iz te razpoke začne rasti bula, ki se širi zaradi sklepne tekočine. 

Terapija Punkcija (izpraznitev z injekcijo) in injekcija steroida zmanjšata mehurček takoj, vendar se v 80 odstotkih mehurček ponovi, zato je velikokrat potrebna operativna odstranitev, ki pa zahteva kirurški rez s posledičnim okrevanjem. 

Ti gangliji niso nevarni za zdravje so pa lahko moteči pri funkciji prstov ali zapestja, občasno so tudi boleči.

Ganglij lahko izraste tudi iz tetivne ovojnice, mišic oz. kit prstov. Postopek zdravljenja je enak.

TRIGGER FINGER

Po slovensko se temu reče »sprožilni prst« in to zato, ker se pri gibanju prst zatika in preskakuje, podobno kot sprožilec pri strelnem orodju. Skoraj vedno je ta preskok boleč. Vzrok je vnetje tetive upogibalke, ki počasi zdrsne skozi kitno objemko.

Najpogosteje je vzrok v višini osnovnega sklepa prstov v dlani, bolečina pa izžareva v prst. Pogosto nastane tudi po sprostitvi medianusa v zapestnem prehodu (karpalni kanal). 

Zdravljenje praviloma začnemo z injekcijami steroida, če to ni uspešno, pa je potrebna operativna sprostitev ustrezne kitne objemke.

MB DEQUERVAIN

Žargonsko obolenje imenujemo »štoparski palec«. Gre za relativno pogosto težavo, ki se kaže z bolečino na palčevi strani zapestja in nastane zaradi vnetja dveh tetiv, ki odmikata palec (abduktor). Zelo pogosto se pojavi pri doječih materah, najverjetneje zaradi drže roke ob prenašanju otroka.

Poleg bolečine je najpogostejša težava tudi zmanjšana moč roke. Zaradi vnetja tetiv pride do težjega drsenja tetive pod objemko na palčevi strani zapestja.

Zdravljenje je praviloma infiltracija s steroidom in nekajdnevnim počitkom. Če so infiltracije neuspešne, je indicirana operativna sprostitev

OPERACIJA SPROSTITVE MEDIALNEGA ŽIVCA V ZAPESTNEM PREHODU

Sindrom karpalnega kanala

Utesnitev živca v zapestju (medianega živca), povzroča bolečine in mravljinčenje nekaterih prstov. Težave se pojavijo ponoči in sicer kot bolečina, mravljinčenje, zbadanje v palcu, kazalcu in
sredincu ter v delu dlani. Bolnik se zaradi tega zbuja, po navadi
pomaga stresanje roke. Značilni znaki bolezni so padanje stvari
iz rok, oslabelost mišic, slabo zaznavanje dotika. 

Terapija:
Potrebno je narediti EMG (elektromiografija) izvid prevodnosti živcev v zapestju. Nato sledi pregled pri kirurgu specialistu, ki se na podlagi izvidov odloči za operativni poseg.


Operativni poseg traja 15 min v lokalni anesteziji.

Specialisti

Robert Carotta

Robert Carotta

dr. med, specialist kirurg

prim. Matjaž Šolinc

prim. Matjaž Šolinc

dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Naročanje

_________________________

Po telefonu:

+386 4 23 65 550

+386 51 357 200

po e-pošti.

narocanje@fabjan.si 

ali preko spletnega obrazca