+386 4 236 55 50 narocanje@fabjan.si

Nevidni zobni aparat

Sistem CA Clear Aligner

Sistem nevidnih zobnih aparatov Clear Aligner omogoča sodoben, neboleč in neopazen način ravnanja zob. Lep in brezskrben nasmeh sta pomembna tako z vidika estetike kot tudi same funkcije (pravilen ugriz, žvečenje, govor). V zadnjih letih je precejšnja novost za ravnanje zob tako imenovani nevidni zobni aparat, poznan pod različnimi imeni: prozorni ortodontski aparat, šablona, aligner, snemljiva opornica, plastična folija …

Sistem nevidnih opornic Clear Aligner je izdelan iz biokompatibilnih prozornih folij, zato se pravzaprav sploh ne opazi, da pacient nosi na zobeh opornico. S tehniko sosledja individualnih opornic dosežemo nežen in postopen pomik zob v njihov pravilen biološki položaj. V primerjavi s klasičnimi zobnimi aparati oz. tako imenovanimi »zvezdicami« se opornice enostavno odstranijo iz ust, kar omogoča optimalno ustno higieno po vsakem obroku.

Potek zdravljenja

Ob prvem pregledu opravimo anamnezo, klinični pregled z rentgensko diagnostiko in pogovor s pacientom glede njegovih želja in pričakovanj. Na podlagi pregleda lahko zobozdravnik oz. ortodont že oceni, ali izpolnjujete pogoje za ortodontsko zdravljenje z nevidnim zobnim aparatom. Če se po posvetu odločite za terapijo, se v isti seji vzame natančen odtis zobovja in se ga pošlje v specializiran laboratorij, kjer izdelajo posebej za vas prilagojene plastične opornice, ki jih enostavno namestite na svoje zobe. Opornice se menjajo glede na potek zdravljenja, s čimer vas sproti seznani vaš terapevt. Pri sistemu Clear Aligner vsebuje vsaka serija tri različne debeline opornice: terapija se začne z najtanjšo, po približno enem tednu jo zamenjate
s srednjo debelino za enako časovno obdobje in na koncu še zadnjo – najdebelejšo opornico, ki jo nosite približno
dva tedna. 

Tak način omogoča manj boleče, a vseeno potrebne premike do želenega nasmeha. Po enem mesecu
se oglasite na kontroli, znova se vzamejo odtisi in dobite novo serijo individualnih opornic, ki jih nosite na enak način. Tako dosežemo res natančne premike glede na trenutno stanje v ustih. Trajanje terapije oz. število opornic je odvisno od stopnje nepravilnosti vsakega posameznega pacienta, časovno od treh mesecev dalje, dokler ne dosežemo želenega rezultata. Pomembno je, da so opornice v ustih nameščene vsaj 20 ur dnevno, odstranite jih le v času prehranjevanja in čiščenja zob ter opornic.

NEVIDNE SNEMLJIVE OPORNICE


V štirih tednih zamenjamo 3 različne debeline opornic.


1. teden: MEHKA opornica (najtanjša debelina)
2. teden: SREDNJA opornica
3. in 4. teden: TRDA opornica (najdebelejša)

Postopek ponavljamo dokler ne dosežemo želenega rezultata. V povprečju naj bi zdravljenje trajalo od 4-8 mesecev, odvisno od stopnje nepravilnosti.

Po končani terapiji je zelo pomembno, da doseženo stanje zob ohranimo, zato zdravljenju sledi še retencijsko obdobje. V praksi to pomeni, da po uspešno zaključenem zdravljenju na notranjo stran zob nalepimo kovinske žičke (retainer), ki zadržijo zobe v isti legi, oz. izdelamo novo plastično opornico, ki jo nosite le ponoči.

Skupni cilj terapevta in pacienta mora biti izboljšanje estetskega učinka obraza, kar se kaže kot lep nasmeh, pri tem pa ohraniti zdrave zobe in vzpostaviti skladno delujoče zobovje v ustreznem grizu. Le zdravi in pravilno uravnani zobje omogočajo dobro žvečenje, pravilen govor ter skladen zunanji videz obraza.

Naročanje

_________________________

Po telefonu:

+386 4 23 65 550

+386 51 357 200

po e-pošti.

narocanje@fabjan.si

ali preko spletnega obrazca